Ārsti kategoriski aizliedz šiem cilvēkiem agri celties: pārbaudiet, vai esat šajā sarakstā

Pārbaudiet savu hronotipu: vai varat agri piecelties?

Mums nepārtraukti iesaka celties pēc iespējas agrāk, jo tas ir ļoti labi mūsu organismam un palielina darba ražīgumu. Taču medicīnas eksperti dažām cilvēku kategorijām neiesaka sākt dienu pārāk agri, jo tādā veidā var kaitēt veselībai.

Katram cilvēkam ir savs individuāls bioloģiskais pulkstenis, tāpēc eksperti neiesaka pārtaisīt to, ko noteikusi daba. Lai uzzinātu, vai varat pamosties ļoti agri, vai arī jums vajadzētu gulēt mazliet ilgāk – lasiet tālāk.

Kādas ir cilvēku kategorijas pēc hronotipa

Zinātnieki jau sen ir veikuši nosacītu cilvēku iedalījumu trīs kategorijās pēc hronotipa – tie ir “cīruļi”, “baloži” un “pūces”. Šī individuālā bioloģiskā pulksteņa iezīme ir iedzimta. Ja mamma ir “cīrulis”, ļoti iespējams, ka arī bērns piederēs pie šī tipa.

Pie “cīruļiem” pieder cilvēki, kuriem dienas pirmajā pusē ir ļoti augsta aktivitāte un produktivitāte. Viņi viegli ceļas, viņus nebiedē pulkstenis sešos no rīta – tas ir labākais laiks viņu organismam.

“Pūces” ir tie cilvēki, kuri ar prieku var strādāt līdz pat vēlai naktij, bet rīta stundās jūtas gausi un salauzti.

Vismazāk izpētītā cilvēku kategorija ir “balodis”. Tie ir visi tie, kuri dienas laikā jūtas labi un ir visaktīvākie pusdienas laikā.

Lasi vēl: Slinkie kāpostu tīteņi: vienkārša iecienīta ēdiena recepte

Kam nevajadzētu mosties pārāk agri

Zinātnieki ir izpētījuši, ka vislielāko apdraudējumu ļoti agra celšanās rada “pūcēm”. Jo katru dienu viņiem nākas mosties ļoti agri pretēji savam bioloģiskajam ritmam, lai dotos uz darbu vai mācītos. Un tas ir ļoti kaitīgi organismam. Jo tieši laikā, kad šādiem cilvēkiem ir nepieciešams gulēt, izdalās miega hormons melatonīns. Un, tā kā viņi jau ir pamodušies, viņi jūtas salauzti, noguruši un aizkaitināti. Tas var novest pie organisma izsīkuma un depresijas.

Cilvēkiem ar šo hronotipu organismā ir lieli hormonālo traucējumu draudi, tas pārstāj uztvert insulīnu un glikozi. Tiem, kam ir cukura diabēts, šāds stāvoklis var radīt ļoti bīstamas sekas. Tāpēc ārsti iesaka noteikt ērtāko grafiku, lai “pūce” varētu pamosties, kad tai ir visērtāk, un nenodarītu kaitējumu veselībai.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment